<Çözüldü

Lou Andreas-Salomé

Felsefe… Antik Yunandan günümüze. Her türlü soruya cevap aradığımız, dipsiz kuyularda dolaştığımız fakat bundan büyük haz aldığımız efsanevi alan.

Felsefe denildiği zaman Nietzsche’den bahsetmeden olmaz. Nietzsche’nin hayatının anlatıldığı en önemli kitaplardan birisi olan “Nietzsche Ağladığında” adlı romanın yazarı Irvin Yalom’dur. Oldukça ilginç ve keyifli bir romandır.

Avrupa’nın geleceğini tehlikede gören Lou Salome, Nietzsche’nin tedavi edilmesi gerektiğine inanır. Bu tedavi için ise Dr. Breuerden yardım talep eder. 3lü ilişkilere girmekten kaçınmayan Lou Salome bundan hiç rahatsızlık duymamaktadır.

Fakat Nietzsche denildiği zaman akla kadın düşmanlığının gelmesinin temelinde yatan kadındır Lou Salome.

Lou Salome denildiği zaman, Yalom’un romanına göre akla gelen diğer bir şey de kırbaçtır. Nietzsche’nin kırbacını da unutma aforizması buradan kaynaklanır.

Peki sadece Nietzsche mi? Hayır hayır hayır.  Nietzsche, Freud ve Rilke ile ayrı ayrı ilişkiler yaşamıştır bu kadın. Psikanaliz’den bahsedildiği zaman bu nedenle Lou Salome’nin adını görmememiz neredeyse imkansız.

Bu yazı ön-bilgi niteliği taşımaktadır. Sonraki yazımda bu kadından neden bu kadar bahsettiğime değineceğim. Aslında kafa karışıklıklarının bir çocuğuna neden olmakta ve belki de çözümü içinde barındırmaktadır Lou Andreas Salomê

Exit mobile version