<Çözüldü

Ayak Altı (Tabanı) Ağrısı

Ayak tabanı ağrısı

Ayak altı ağrısı aslında, ‘ayak tablası’ dediğimiz yerde hissedilen ağrıdır.

Ayak tablası, “ayağın topu” olarak da bilinir, ön ayak alt kısmındaki parmak izli bölgeyi ayak parmaklarına yakın olarak tanımlar. Bazen plantar yağ yastığı olarak da adlandırılır. Bu, metatars başlarının altında, bu kemiğe yeterli yastıklama ve koruma sağlamak için ayak topu boyunca ilerleyen subkutan yağ tabakasıdır. Ayak yastığı ağrısı çok yaygındır; birden fazla nedensel faktöre sahiptir ve dünya çapında milyonlarca insanı etkiler.

Ağır bir ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir ve etkili bir şekilde tedavi edilmesi zordur. Bu alandaki tüm ağrı sıklıkla toplu olarak metatarsal bölgedeki ağrı anlamına gelen gevşek bir terim olan ve birçok doktor tarafından “metatarsalji” olarak adlandırılır ve spesifik değildir. Bu yazıda, bu durum hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olmak için ayak pedi ağrısı veya ‘metatarsalji’ nin nedenlerini ve ayaklarınızı daha rahat hale getirmek için ne yapabileceğinizi keşfedeceğiz.

Ayak Altı Ağrısı

Aşağıdaki koşullar sıklıkla ayağın ağrısı veya ‘metarsalji’ ile ilişkilendirilir:

Plantar Yağ Keçesi Atrofisi – Ayağın altındaki yağ dokusu zamanla aşınabilir ve incinebilir. Bu genellikle yaşlanma süreciyle ilişkili doğal bozulmalara bağlıdır ve zaten göze çarpan metatars başlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu son derece acı verebilir ve hastalar genellikle kemikler üzerinde yürümek ya da ‘çakıl taşlarında yürümek’ şeklinde tarif edecektir. Plantar yağ yastığı restore edilemez ve ağrıyı gidermek ve ayaklarınızı daha rahat hale getirmek için yastıklama ve koruma sağlayabilirsiniz.

Artritik Koşullar – Gut, osteoartrit ve romatoid artrit gibi birçok artritik koşul, ayak parmaklarının ve ön ayakların eklemlerinde bozulmaya neden olabilir ve bu ayak tabanı ağrısı olarak kendini gösterebilir. Romatoid artrit ayrıca doğrudan yağ pedi atrofisine neden olabilir ve metatars başlarını daha da rahatsız edici hale getirir.

Parmaktaki Sorunlar – Ayak parmakları günümüz toplumlarında yaygın olan koşullar ayak parmaklarının geri çekilmesine neden olmakta ve metatars başlarını ayak pedalına itmekte, bu bölgede yürümekte veya koşarken daha fazla baskı oluşturmaktadır.

Sesamoidit – sesamoid kemikler, ilk metatarsalın altına oturur ve bir tendonun geçebileceği bir kanal gibi işlev görür. Bazen bir çarpma ya da tekrarlayan stres yaralanması ile bu kemikler hasar görebilir ya da acı verebilecek yerinden çıkabilir. Bu ağrı tüm ayak parmak boyunca yayılabilir ve ağrı ayağın üstünde veya ayağın içinde bile hissedilebilir.

Exit mobile version