<Çözüldü

Yüksek Ses Kulaklara Nasıl Etki Eder? Zararı Olur Mu?

İnsan kulağı komplike ve karmaşık bir yapıda olduğu gibi hassas bir organdır. Vücudun dengede kalmasına büyük yardımı dokunuyor olsa da asıl işlevi bilindiği üzere sesleri algılamak ve güçlendirerek doğru bir şekilde beyne ulaşmasını sağlamaktır. Ne yazık ki ortamdaki yüksek sesler, hassas kulak yapısına zarar verebilir. Geçici ve hatta kalıcı bir işitme kaybına dahi neden olabilir. Yazının en başında kulak fonksiyonundan ön bilgi olarak bahsedeceğiz ki yazının devamını rahat algılanabilsin.

Kulak Fonksiyonu

Hasar

İşitme kaybının en yaygın nedeni yaşlılıktır. Gürültüye maruz kalma nedeni ise ikinci sırada gelir. Patlama, silah sesi, havai fişek gibi ani ve beklenmeyen yüksek sesler, geçici veya kalıcı bir işitme kaybına neden olabilir. Ayrıca çim biçme aletleri, elektrikli makineler veya aşırı yüksek seste müzik dinleme gibi olaylara sürekli maruz kalmak da geçici veya aşamalı işitme kaybına ses olabilir.

Gürültünün Zararlı Etkileri

Yüksek sese uzun süre maruz kalınması, kulaktaki sac hücrelerine yavaş yavaş zarar verir. Hasar gördükten sonra bu hücreler yeniden oluşamazlar. Yüksek sesler ayrıca koklear sinirine zarar verebilir ve beyninize işitsel sinyaller göndermesini engelleyebilir. 85 desibel ve daha yüksek ses maruz kalan insanlarda, kulaklarda kalıcı hasara neden olabilir.

Normal konuşma sesi 60 desibel, yoğun trafik ise 85 desibele tekabül etmektedir. Çim biçme makinesinin sesi ise 90 desibeldir. Silah ve havai fişek sesleri ise 110-150 desibel arasına tekabül etmektedir. 85 desibelin altındaki sesler tamamen normal ve insan sağlığına hiç bir zararı olmayan ses şiddetidir. Yüksek ses olarak kabul edilmezler ve kulağa zarar vermezler.

Yüksek Sesin Kulaktaki Hasarını Anlama

Uzun bir süre, yüksek sese maruz kaldığını düşünüyorsanız dikkatli olmalısınız. Örneğin çeşitli zamanlarda gelip giden kulak çınlamaları, kulak ağrısı vs. hissediyorsanız, özellikle de sessiz ortamlarda bu çınlamaya maruz kalıyorsanız, işitme hasarının farkında olmayabilirsiniz.

Kulak Hasarını Önleme

Gürültüyle kulak hasarının önlenmesi mümkündür.

Exit mobile version