Lou Gehrig hastalığı, diğer bir ismi ile ALS; yani Amyotrofik Leteral Skleroz hastalığı, sinir sistemi hastalığıdır. Lou Gehrig, beyin ve omurilikte bulunan nöron denen sinir hücrelerini engeller. Bu nöronlar ise beyinden omuriliğe oradan da vücudun diğer bölümlerine iletilmesi gereken mesajları iletir. Örneğin kolunuzu veya bacağınızı hareket ettirmek istediğinizde, bu istemli kaslara mesajların iletilmesini sağlar.
Lou Gehrig hastalığı olan kişilerde ise, bu nöronların tutulması/engellenmesi nedeniyle; yutkunmada güçlük, yazmada güçlük ve konuşma problemleri baş gösterir. Hastalığın ilerleyen zamanlarında ise kişi gücünü kaybeder. Adeta hareket edemez hale gelir. Hastalık o derece ilerler ki, göğüs kafesini hareket ettiren kaslara mesaj iletilemez hale gelir ve nefes alamaz. Suni teneffüs aletleri yardımıyla nefes almaya devam ederler.
Bu hastalığa yakalanan çocuklar ise, ne yazık ki genellikle akciğer yetmezliği sonucu hayatlarını kaybederler.
Bu hastalık genellikle göz kaslarını etkilemez. Kişinin düşünme yetisinde herhangi bir kayıp söz konusu değildir. Zihni yetenekleri tam olarak yerindedir. Dünyaca ünlü İngiliz Fizikci Stephen Hawking de Lou Gehrig hastalığına sahiptir.
Hastalık genellikle 40 ile 70 yaş arasında görülür. Erkeklerde daha sık rastlansa da, kadınlarda görülemeyeceği anlamına gelmez. Hastalığa neden olan etkenler ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Ailede görülebilir fakat tamamen rastgele meydana gelir.
Dünya genelinde Yüz binde 9 civarında olduğu söylenmektedir. Bu orana göre Türkiye’de yaklaşık on bin ALS hastası olduğu söylenebilir.
Herhangi bir tedavisi bulunmamasına karşılık, ilaçlarla hastalığın gelişimi yavaşlatılabilir.