Türk kahvesi gaz yapar mı sorusu, düzensiz ve çok fazla kahve içen insanlarda hasıl olan bir sorudur. Kahve içme sonucunda meydana gelen hidroklorik asit (HC1), türlü yağ, asitlerle bir araya geldiği taktirde bir takım rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir. Yazımızın başında, bilimsel açıklamalara yer verirken, son kısımda ise daha basit ve sade bir dille anlatım bulacaksınız.
Türk Kahvesi Gaz Yapar Mı, Nasıl Önlenir?
Kahve içildiği zaman, vücutta ciddi miktarda HC1 üretilir. Bu asit türünün aşırı üretilmesi, özellikle de aç karna içilen kahve sonucunda, bir takım şikayetlere yol açmaktadır. Hele ki, sabahları aç karna içilen kahve, bu asidin en çok üretilmesine sebebiyet veren eylemdir. Vücut özellikle de besin yetersizliği hissediyorsa veya ciddi stres altındaysa, hidroklorik asit üretimini kısıtlamaya çalışır. Fakat türk kahvesi içildiği taktirde HC1 üretimi tavan yapar ve uzun süre boyunca bu asidi tekrar üretemeyebilirsiniz. Türk kahvesinin bu şekilde içilmiş olması vücutta gaz meydana gelmesine sebep olabilir.
Büyük miktarlarda kafein tüketiminin, gastoinstestinal rahatslızlıklara ve mide gazı üretimine yol açtığı düşünülmektedir. Fakat burada net bir bilgi elde edilememektedir. Zira bazı insanlar kafeine diğer insanlara göre daha duyarlı olabilirler. Şu durumda kimi insanın çok az bir miktarda türk kahvesi içmesi gaz oluşumuna neden olurken, kimisinde büyük miktarlarda tüketilmesine rağmen gaz oluşmamaktadır. Eğer midenizde hissettiğiniz gaz, türk kahvesinden kaynaklanıyor ise, genellikle bu etkiyi Türk kahvesini tükettikten 45 ile 75 dakika arasında fark edersiniz.
HC1 asitinin eksik olduğu durumlarda, özellikle de enerji sağlamak için proteinin parçalanmaya başladığı anlarda problem meydana gelir. Sindirilmemiş fermantasyon proteini, diğer gazlar arasında oluşturulan bağırsak bakterileri için besin olarak algılanır. Sindirimin hemen başında, kahve içilmesi, mide ekşimesi (asit reflüsü olarak da bilinir) oluşumuna sebebiyet verebilir. Kafeinin mide ekşimesine neden olduğu bilinmektedir. Fakat bu sorun kafeinsiz kahve tüketiminde de meydana gelebilir.
Sonuç olarak, Türk kahvesi gaz yapar mı sorusunun cevabı, kişinin kafeine olan duyarlılığına göre değişim göstermekle birlikte, ciddi bir etken olarak görülmemektedir. Lakin yine de mideye kafeinden kaynaklanan bir gaz oluşumuna sebebiyet verebilir. 3-4 gün süre ile kahve içmeye ara verdiğinizde, şikayetinizin geçtiğini gözlemler iseniz, türk kahvesinin sizde gaza sebebiyet verdiğinden emin olabilirsiniz. En iyi çözüm, gözlemdir.
Aşağıdaki yazımızdan Türk Kahvesi ile ilgili daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.
https://lozu.net/turk-kahvesi-zayiflatir-mi/